Uçak Gövde ve Motor Bakım Laboratuvarı

Laboratuvarımızda Uçak Gövde-Motor Bakımı ve Uçak Elektrik Elektronik bölümleri öğrencilerinin atölye çalışmalarına imkan sağlayacak, SHY-147 kapsamındaki Modül 7'yi kapsayan teçhizatlar bulunmaktadır. Buna ek olarak bir adet J-79 motoru, bir adet 6 silindirli Lycoming boxer motoru, 3 adet Williams International WR2-6 turbojet ve uygulama yapılabilmesi amacıyla çeşitli gövde parçaları bulunmaktadır.

LABAROTUVARDA BULUNAN TEST DÜZENEKLERİ

1. Turbojet Motor Test Düzeneği

Sistem temel olarak AMT Olympus HP’nin üniversite versiyonu olan bir turbojet motor, test tezgahı ve kontrol paneli ünitesinden (Common Control Panel Unit) oluşmaktadır. AMT Olympus HP turbojet motoru, AMT Olympus’un 1997 tasarımı temel alınan bir jet türbinidir. 2004’te HP versiyonu olarak yeniden tasarlanmıştır. Motor, 230 Newton’a kadar itki sağlayabilmektedir.

1. Turboprop Motor Test Düzeneği

Düzenek, Jetcat Spt-5 Turboprop mototu, test tezgahı ve kontrol paneli ünitesi olmak üzere 3 bileşenden oluşmaktadır. Spt-5, içerdiği gaz türbinin hareket ettirdiği bir pervaneye sahip olan, üstün teknolojili bir turboprop motordur. 27’’ büyüklüğündeki 7000 RPM’de dönen bir pervaneyle 55 lbs itki üretebilmektedir. 50 000 – 165 000 RPM; 580 – 7100 C sıcaklık aralığında çalışmaktadır. 4.9 lb ağırlığa ve 15.25 inç uzunluğa sahiptir. Dakikada 8 ons Jet A-1 yakıtı yakmaktadır ve bakım aralığı 25 saattir.

1. Piston Motor Test Düzeneği

Sistem DLE-120 piston motoru, test tezgahı ve kontrol ünitesinden oluşmaktadır. DLE-120, 2 zamanlı, çift silindirli bir boksör motordur. 50 Pound statik itki oluşturabilmektedir. Boksör motor oluşu titreşimi azaltmakta, verimi arttırmaktadır. Hafif tasarımı sayesinde güç ağırlık oranı yüksektir, ayrıca hafif pistonlar hızlı ivmelenmeyi, mükemmel sıkıştırmayı ve düşük titreşimi mümkün kılmaktadır. Motor, CNC’de kesilen yüksek performanslı parçaları sayesinde uzun ömürlüdür. Motorda elektronik ateşleme sistemi bulunmaktadır. 2.895 kg ağırlığa sahip olan motor 7500 RPM devirde 12 hp üretebilmektedir.